Juliana Trail

Trova l'ispirazione

Trova le attività, le attrazioni e i divertimenti della Valle dell'Isonzo o scegli tra i nostri consigli di viaggio

Organizza la tua visita
Seleziona una data
Seleziona una data
PRENOTA
Scegli la tua esperienza

Juliana_Trail_logo.png

Il percorso invita i visitatori a conoscere, ammirare e rispettare la Riserva della Biosfera delle Alpi Giulie e il Parco Nazionale del Triglav. Scoprire la natura e il paesaggio culturale delle Alpi Giulie è un’esperienza straordinaria, ma bisogna tenere conto che i visitatori sono solo ospiti di un ambiente sensibile che la gente locale cerca di proteggere per i posteri.

Il sentiero escursionistico di lunga percorrenza Juliana Trail segue l'intreccio tra natura e patrimonio culturale. 

Il sentiero escursionistico di lunga percorrenza JULIANA TRAIL è un percorso circolare di 270 km che attraversa valli, passi montani, foreste, centri urbani, altopiani appartati e costeggia i fiumi Sava e Soča (l’Isonzo). È diviso in 16 tappe giornaliere di 18-25 km. Altre 4 tappe portano a Brda.

 

Informazioni tecniche:

Slap_Boka_Bovec_Jure_Batagelj_sprem.jpgCascata Boka, Bovec, ©Jure Batagelj

 

Migliori attrazioni

Punto di vista Senica

Na razgledišču Senica se nam pogled odpira na Most na Soči, Tolmin, smaragdno Sočo in dramatične alpske vrhove nad spodnjim delom doline.

La sorgente Grofova voda

L’acqua del conte è considerata una sorgente benefica con acqua pulita e ricca di minerali. Esercita un’influenza energetica positiva su tutto il corpo.

Le gole di Tolmin

La gola di Tolmino è un nome comune per le gole di Tolminka e Zadlascica, che sono una delle più magnifiche attrazioni naturali di Tolmino.

Cascata Kozjak

La misteriosa cascata Kozjak, posta in un anfiteatro roccioso, è secondo molti il salto d’acqua sloveno più bello

Fortezza di Kluže

La possente fortezza sovrastante la forra del Koritnica, una delle peculiarità culturali più visitate nella valle del Soča, è un monumento importante dedicato ai difensori dalle incursioni turche, dall’armata di Napoleone e dagli attacchi sferrati nella prima guerra mondiale.

Il sentiero escursionistico di lunga percorrenza JULIANA TRAIL permette agli escursionisti di camminare intorno alle Alpi Giulie attraverso valli urbane e altopiani solitari, attraverso passi montani, lungo percorsi nascosti di luoghi scarsamente popolati, attraverso i principali centri turistici alla periferia delle montagne, lungo i fiumi Soča (l’Isonzo), Sava, Bača, Tolminka nonché in zona di confine italiana meno popolata. Lungo la maggior parte delle tappe possiamo osservare da tutti i lati il monte più alto della Slovenia, Triglav

Durante il percorso incontreremo la storia delle ferriere in Slovenia, conosceremo i luoghi dei grandi scrittori e poeti sloveni e l'importanza dell'apicoltura nel passato e oggi; scopriremo l'importanza di preservare foreste di qualità; berremo dalle sorgenti limpide; vivremo l’atmosfera delle principali destinazioni turistiche; incontreremo gente comune che vive in fattorie appartate; incontreremo i casari che creano i propri prodotti; cammineremo in luoghi colpiti dalla Prima guerra mondiale e infine ammireremo l’atmosfera e il significato del Parco nazionale del Triglav. 

Juliana Trail - Il nuovo sentiero escursionistico di lunga percorrenza

Download dell'applicazione:

App_Store.png

Google_Play.png

 

 

Vodnik_Juliana_Trail-en.png

La guida del sentiero Juliana Trail

Una guida cartacea è disponibile presso i centri di informazione turistica di Bovec, Kobarid e Tolmin.

Venite a trovarci e ottenete la vostra copia per rendere ancora più facile l'esplorazione delle Alpi Giulie.

Possiamo inviarvi la guida anche per posta. Scriveteci su

 

1 / 19

BOOKING CENTER ALPI GIULIE 

Booking Center for the circular hiking trail around the Julian Alps.

Turizem Dolina Soče
Rupa 17, Bovec

T: +386 (0)5 30 29 642
T: +386 (0)5 30 29 643
E: 

Booking Center opening hours Monday—Friday from 8:00 to 16:00

FAQ

Pohodniška pot JULIANA TRAIL je krožna daljinska pohodniška pot, dolga 270 km, ki poteka okoli Julijskih Alp. Gre po dolinah, preko prelazov, skozi gozdove, večja naselja in slikovite vasi, samotne planote in obdelano kulturna krajino, poteka ob rekah Savi in Soči. Razdeljena je na 16 dnevnih etap, ki so povprečno dolge med 15 in 25 kilometri. Pot ni tehnično zahtevna, celotno pot je možno prehoditi od marca do novembra, precej etap tudi v vseh letnih časih.

Pot je zasnovana tako, da se nanjo brez težav podate sami. Vodnika ne potrebujete. Pot je dobro označena s smernimi tablicami in večji del tudi s posebnimi markacijami. Na voljo je tudi vodnik z zemljevidi in tehničnimi opisi vseh etap.

Kljub temu, da pot ni zahtevna, je vendarle daljinska. Tudi, če se odločite za eno etapo, morate biti sposobni hoditi 5–6 ur in prehoditi med 15–20 km na dan. Nekaj telesne pripravljenosti torej ne bo škodilo.

Za pot potrebujete predvsem dobre pohodniške čevlje, zaščito pred soncem (posebno še, če se odpravljate v poletnih mesecih), tudi pohodniške palice ne bodo odveč. V nahrbtniku pa seveda dovolj tekočine, nekaj malice, prva pomoč, obleke, ki vas obvarujejo pred dežjem, vetrom in mrazom.

Posebne opreme torej ne potrebujete, dobro pa je vedeti, kakšne potrebe imate sami in kaj so osnovne stvari za v pohodniški nahrbtnik.

Na vsaki etapi imamo vzpone in spuste a vendarle moramo omeniti 3 ali 4 etape, kjer nas čakajo zahtevnejši odseki vzpona:

  • Z Bleda na Goreljek na Pokljuki (5. etapa) je skupaj 900 m vzpona.
  • Z Bohinjske Bistrice na sedlo Vrh Bače (8. etapa) je 752 m vzpona, sledi strm spust v Podbrdo.
  • Etapa iz Podbrda do Grahovega ob Bači (9. etapa) ima kar 1.009 m skupnega vzpona, posebej zahteven je strm 500 m vzpon s Podbrda na Kalarsko brdo
  • Etapa z Loga pod Mangartom do Trbiža (15. etapa) ima v začetku etape strm vzpon na prelaz Predel – dobrih 500 m višinske razlike.
  • Najdaljši etapi, z 21 kilometri sta 2. etapa iz Mojstrane na Jesenice in 13. etapa iz Kobarida v Bovec.

Pot se začne in konča v Kranjski Gori, vendar jo pohodniki lahko prehodijo v poljubni smeri, začnejo kjerkoli in jo tudi prehodijo, kolikor pač želijo. Etapo ali dve, morda pa tudi vse, v enem kosu ali pa v več letih. Juliana Trail je zasnovana tako, da lahko pohodniki ob prehojeni etapi obiščejo še kakšno drugo zanimivost, ki je v bližini same poti.

Juliana Trail je mišljena kot pot za pohodnike, ne za kolesarje. Vendar bo za kolesarje kmalu dokončana tudi turno kolesarsko pot okoli Julijskih Alp.

Più informazioni su Juliana Bike al link >

Informacije o nastanitvah najdete na naših destinacijskih straneh, kjer si lahko uredite tudi rezervacije:

Etape 16-2, Kranjska Gora

Etape 2-3, Jesenice

Etape 3-4, Radovljica

Etape 4-5 Bled

Etape 5-8, Bohinj

Etape 8-15, Dolina Soče

Etape 15-16, Trbiž

Pozor: v glavni turistični sezoni (od maja-septembra) boste morda težko našli prosto nastanitev last minute.

Nastanitve pa lahko rezervirate tudi preko rezervacijskega centra Julijske Alpe, ki za vas opravi rezervacije nastanitev in drugih storitev ob poti, ki jo nameravate prehoditi. Informacije najdete preko e-pošte ali na telefon 05 30 29 643.

Uradni rezervacijski center Julijske Alpe ponuja oblikovanje individualne ponudbe glede na vaše želje. Ponuja nastanitev na vsaki etapi, večinoma v nastanitvah s 3 zvezdicami.  Poleg tega pa vam lahko uredi tudi prevoz prtljage od nastanitve do nastanitve, dodatne dneve počitka na določeni destinaciji, druge transferji oseb na poti, v kolikor to potrebujete in rezervacije dodatnih storitev, ki jih destinacije ponujajo. Center ima tudi 10-urno telefonsko linijo za pomoč gostom na poti. 

Če se boste odločili za celotno pot Juliana Trail in rezervacije ter prevoz opreme prepustili rezervacijskemu centru Julijske Alpe, vas bo to stalo od 45 EUR do 150 EUR na dan, odvisno seveda tudi od standarda, ki si ga želite privoščiti. Različne ponudbe si lahko ogledate na tej povezavi, lahko pa vam pripravimo tudi individualno ponudbo glede na vaše želje.

Seveda! Gostinske ponudbe je dovolj. Pot poteka skozi vasi, kraje in mesteca, kjer najdete tako manjše lokale, domače gostilne kot tudi večje nastanitvene objekte z restavracijami.

Posebno pozornost priporočamo le na 8. etapi, kjer je le ena restavracija nekaj kilometrov pred koncem etape, pred vasjo Podbrdo. Lahko pa si živila nakupite v manjši trgovini v središču vasi.

Ne, kampiranje je dovoljeno le v kampih. Možnosti za namestitev je veliko, verjamemo, da boste našli najustreznejšo za vas.

Informacije o kampih si lahko ogledate na naših destinacijskih straneh, kjer si lahko uredite tudi rezervacije:

Etape 16-2, Kranjska Gora

Etape 2-3, Jesenice

Etape 3-4, Radovljica

Etape 4-5 Bled

Etape 5-8, Bohinj

Etape 8-15, Dolina Soče

Etape 15-16, Trbiž

Brez težav se lahko na pot odpravite tudi s svojim zvestim pohodniškim spremljevalcem. Pri tem je potrebno upoštevati:

- Pes mora biti ves čas na povodcu.

- V kolikor boste prenočevali na poti morate vnaprej preveriti, v katerih namestitvenih objektih imajo možnosti za prenočevanje psov.

- Pasja hrana zna postati v nahrbtniku še posebej težka, svetujemo, da koristite možnost transferja prtljage.

Juliana Trail je prijazna javnemu prevozu, avtobusni prevoz lahko koristite do večine začetnih točk etap, prav tako pa je del etap dostopnih z vlakom (železnica Ljubljana- Jesenice, Jesenice - Nova Gorica).

Prav tako je možnost, da se pripeljete do začetne etape z avtom, kjer ga parkirate na zato določenih parkiriščih (informacije dobite na lokalnih TIC-ih ter na povezavi do posamezne etape), opravite del poti in se na vašo izhodiščno točko vrnete z javnim prevozom. Vozni redi so objavljeni na: Arriva (avtobus) in Slovenske železnice (vlak).

Pot Juliana Trail lahko opravite v takem obsegu kot zmorete in želite. Prilagojeno pot vam lahko po vaših željah prilagodijo tudi v rezervacijskem centru Julijske Alpe, lahko pa si jo oblikujete sami. Glede vrnitve na izhodišče, glejte odgovor pri vprašanju o parkiriščih in javnih prevozih.

Pot večinoma ni tehnično zahtevna, vendar je vsekakor ne smemo jemati zlahka. Vsaka etapa zahteva od 5-6 ur hoje. Ocenjujemo, da celotna pot za majhne otroke ni primerna, so pa deli poti ali določene etape primerne za družinski izlet. 

Tiskani izvodi vodnika so na voljo v vseh TIC-ih na območju Julijskih Alp. Nekateri TIC-i vam lahko pošljejo vodnik tudi po pošti. Sicer pa bo kmalu na voljo tudi mobilna aplikacija Juliana Trail, ki si jo boste lahko brezplačno prenesli na svoj mobilnik. Trenutno pa se lahko poslužite aplikacije Outdooractive.

Invia richiesta

Esplora di più

Resta con noi

Abbonati alla nostra Newsletter e leggi le notizie della Valle dell'Isonzo su eventi, offerte, consigli di viaggio, ...